Λεβάντα

Λεβάντα

Συστατικό

Λεβάντα

Οφέλη:ΦυσικόΦυτικό

Από το λατινικό lavare, «πλένω»: το βότανο που οι Ρωμαίοι έριχναν στο νερό του λουτρού τους — και το πιο αναγνωρίσιμο άρωμα της Προβηγκίας.

Τι είναι η λεβάντα;

Η λεβάντα (Lavandula angustifolia, η «αληθινή» λεβάντα) είναι μικρός αειθαλής θάμνος της οικογένειας των Χειλανθών, με στενά, γκριζοπράσινα φύλλα και μοβ ανθοταξίες. Το αιθέριο έλαιο παράγεται με απόσταξη ατμού από τις ανθισμένες κορυφές και αποτελείται κυρίως από λιναλοόλη και οξικό λιναλύλιο, που του δίνουν το γλυκό, λουλουδάτο-χορταρένιο άρωμα. Στα καλλυντικά χρησιμοποιούνται επίσης τα αποξηραμένα άνθη, για το χρώμα και την υφή τους. Υπάρχουν και άλλα είδη, όπως η λαβαντίνη (υβρίδιο) και η αιχμηρή λεβάντα, με πιο καμφορένιο άρωμα.

Ποια είναι τα οφέλη της λεβάντας;

Η λεβάντα είναι ίσως το πιο πολυχρησιμοποιημένο αιθέριο έλαιο στον κόσμο. Σε τοπική εφαρμογή:

  • Χαρίζει αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης
  • Καταπραΰνει το δέρμα και του δίνει αίσθηση άνεσης
  • Ταιριάζει σε κάθε τύπο δέρματος
  • Προσφέρει πολυφαινόλες με αντιοξειδωτική δράση
  • Αρωματίζει με καθαρή, λουλουδάτη, ελαφρώς χορταρένια νότα

Η λεβάντα του Gattefossé

Το 1910 ο Γάλλος χημικός René-Maurice Gattefossé κάηκε στο χέρι σε μια έκρηξη στο εργαστήριό του και, σύμφωνα με τη δική του αφήγηση, το βούτηξε σε αιθέριο έλαιο λεβάντας. Η εμπειρία τον ώθησε να μελετήσει συστηματικά τα αιθέρια έλαια, και το 1937 επινόησε τον όρο «αρωματοθεραπεία». Από τότε η λεβάντα έγινε το σύμβολο του κλάδου — και των κάμπων της Προβηγκίας που ανθίζουν μοβ κάθε Ιούλιο.

Από πού προέρχεται;

Η λεβάντα κατάγεται από τα βουνά της δυτικής Μεσογείου. Σήμερα μεγάλοι παραγωγοί αιθέριου ελαίου είναι η Βουλγαρία, η Γαλλία (Προβηγκία), η Ουκρανία και η Ισπανία, ενώ στην Ελλάδα καλλιεργείται όλο και περισσότερο, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και την Κοζάνη.

  • Φυσικό συστατικό
  • Αλλεργιογόνο ΕΕ

Προϊόντα με λεβάντα

Όλα τα προϊόντα μας που το περιέχουν, από τη λίστα συστατικών τους.

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος